U bevindt zich hier: Reisinformatie Maleisie  
 MALEISIE
Sabah
Sarawak
Labuan
 REISINFORMATIE
Vietnam
Thailand
Singapore
Cambodja
Laos
Maleisie

MALEISIE
 

Inchecken: Bij aankomst in uw hotel checkt u in bij de receptie of 'front desk'. Dit kan in het algemeen vanaf 15.00 uur. De meeste hotels vragen u om een borg voor de extra kosten. Uw voucher garandeert het gebruik van de kamer voor het geboekte aantal nachten inclusief de daarbij verschuldigde belastingen. Veel hotels stellen het tevens verplicht daarboven een bedrag als borgsom te betalen, waarmee zij de kosten die u tijdens uw verblijf maakt (maaltijden, drankjes, gebruik van faciliteiten die niet gratis zijn, enzovoort) kunnen verrekenen. U kunt een contant bedrag geven, maar de makkelijkste manier is het laten maken van een afdruk van uw creditcard. De receptionist houdt deze afdruk dan bij uw papieren. Wanneer u vertrekt uit het hotel kunnen de extra kosten op deze manier worden verrekend. Als u geen extra kosten hoeft te betalen of als u er voor kiest om deze kosten contant te voldoen, wordt de afdruk verscheurd. Vraagt u de receptionist dit in uw bijzijn te doen. Dit voorkomt eventuele problemen achteraf.

Verblijf: Enkele wenken voor uw verblijf in de accommodatie:
Als zich een minibar in uw kamer bevindt kunt u daar gebruik van maken. Controleert u aan de hand van de bijgevoegde lijst of de inhoud overeenkomt met hetgeen het lijstje vermeldt. Echter de kosten zijn relatief hoog. Ook voor eventuele snacks op uw kamer betaalt u. Hiervoor heeft elk hotel een lijstje klaarliggen waarop u kunt invullen wat u heeft gebruikt, het zogenaamde 'honor-system'. Men gaat er vanuit dat u dit eerlijk invult. Overigens controleren ze dit wel, want als de kamermeisjes uw kamer schoonmaken vullen ze deze weer aan. In motels en "self service apartments" is de koelkast gewoonlijk leeg. Bestellingen via roomservice dient u niet contant te betalen, maar op de kamerrekening te laten zetten. In bijna alle hotels kan het wassen en strijken van uw kleding nog dezelfde dag of in ieder geval binnen 24 uur gereed zijn. Motels en self service apartments hebben lang niet altijd een wasserijdienst
Steeds meer hotels beschikken ook over 'Pay T.V.'. Zoals de naam al doet vermoeden is dit niet gratis. Kijk goed op uw afstandbediening welke toetsen gratis zijn en welke niet. De kleur zegt al veel, groen is meestal goed, rood is meestal betalen. Pay T.V. zendt films en documentaires zonder reclame, soms op gezette tijden, soms kunt u de gewenste film of documentaire op elk gewenst moment in uw kamer opvragen. Wanneer u Pay T.V. kijkt wordt dit direct geregistreerd en worden u de kosten in rekening gebracht. Er wordt niet geregistreerd of u de hele film heeft gezien of slechts vijf minuten.

Uitchecken: De algemene regel is dat u uw kamer uiterlijk om 11.00 uur dient te verlaten.Binnenlands vervoer

Lokaal: Het openbaar vervoer is goed georganiseerd. In de steden kunt u gemakkelijk taxi's verkrijgen. Deze zijn relatief goedkoop. Zorgt u er echter voor dat de meter aanstaat, vooral in Kuala Lumpur. In andere steden hebben de taxi's gewoonlijk geen meter. Hier dient u van tevoren een prijs af te spreken. In Penang en Langkawi liggen de prijzen over het algemeen vast. Op de diverse luchthavens zijn ook taxibalies waar u tegen een vaste prijs een taxi kunt regelen. De budgettaxi's zijn het goedkoopst. Interlokaal: Maleisië heeft een uitstekend netwerk van buslijnen en ook het spoorwegnetwerk is goed. Daarnaast zijn er ook talloze binnenlandse vluchtverbindingen naar alle uithoeken van het land. Zo'n 15 binnenlandse verbindingen worden door Malaysia Airlines uitgevoerd. De rest van de binnenlandse vluchten worden uitgevoerd door Mas Wings en Air Asia, die afwijkende voorwaarden hanteren met betrekking tot wijzigingen en annuleringen. Autohuur: De vele kilometers snelwegen, maar ook de lokale wegen zijn goed. Vrijwel alle hoofdwegen zijn voorzien van een prima bewegwijzering en u vindt er ook voldoende wegrestaurants, uiteraard met de lokale keuken. Maleisië leent zich dan ook uitstekend voor een self drive vakantie. Let u er wel op dat in Maleisië links wordt gereden.


Eten en drinken

U kunt in Maleisië werkelijk fantastisch eten, of het nu Maleis, Chinees of Indiaas is. Niet alleen in de talloze restaurants en eethuisjes, ook in de zogenaamde 'hawker-stalletjes', eetstalletjes op straat, kunt u uitstekend, en veilig, eten. Voor wie niet zo gecharmeerd is van de Aziatische keuken, is er ook volop keuze: van de bekende fast food-ketens tot uitstekende Italiaanse restaurants. In Maleisië bent u in de duurdere hotels en restaurants gemiddeld MYR 40 kwijt, in een lokaal Maleis of Chinees restaurant de helft. Bij de eetstalletjes bent u nog veel goedkoper uit, voor een paar ringgit heeft u al een portie bami. Voor een eenvoudige maaltijd betaalt u ca. MYR 5-10. Rekent u op MYR 5 voor een frisdrank. Alcoholische dranken zijn relatief duur, een biertje kost al gauw MYR 9-11. In de hotels is het prijsniveau uiteraard, zoals overal ter wereld, een stuk hoger.Feestdagen

Feestdagen die altijd op dezelfde dag van het jaar vallen, zijn:
Nieuwjaarsdag: 1 januari
Dag van de Arbeid: 1 mei
Verjaardag van het Staatshoofd: 5 juni
Nationale Feestdag: 31 augustus
Geboortedag Mohammed: 20 september
Kerstmis: 25 december
Daarnaast zijn er feestdagen, waarvan de datum op onze kalender per jaar verschilt, zoals: Chinees Nieuwjaar, Hari Raya Puasa en Vesak-dag. Ook op deze dagen zijn veel openbare voorzieningen gesloten. 

FOOIEN
De kamermeisjes verwachten een bedrag van ongeveer MYR 2 per nacht. In de restaurants en bars zijn bedieningsgeld en omzetbelasting gewoonlijk inbegrepen. Vaak wordt het geven van fooien via mededelingen ontmoedigd. Een kleine fooi als blijk van waardering zal desondanks worden geapprecieerd.

FOTOGRAFEREN
In Maleisië is vrijwel alles te fotograferen en alles op film- en fotogebied te koop. Let wel op dat van Islamitische heiligdommen u niet automatisch een foto kunt maken, eerst vragen is altijd beter.

GELDZAKEN

De munteenheid in Maleisië is de Ringgit (MYR). Deze munt kunt u niet in Nederland kopen. Het verzilveren van reischeques en gebruik van creditcards vormt zelden een probleem in West-Maleisië en op Borneo. De meeste banken wisselen ook euro's. Bijna alle hotels in ons programma hebben een wisselbalie. Op het moment van het samenstellen van deze informatie was de koers: € 1,- = ca. 4.79603 ringgit (1 ringgit = ca. € 0,20851).
Creditcard: Vrijwel alle hotels en de grotere winkels en restaurants accepteren de bekende internationale creditcards. In winkels past men echter in toenemende mate een tweedelig prijsstelsel toe: een goedkoper voor wie contant betaalt en een duurder voor een ieder die met een creditcard afrekent. U kunt met uw creditcard ook in veel plaatsen contant geld opnemen via uw pincode. Dit kan bij de zogenaamde ATM (Automatic Teller Machine) automaten. Bij een bank kunt u ook contant geld opnemen. U dient zich dan echter te kunnen legitimeren met uw paspoort. Zie voor meer details de websites: www.eurocard.nl en www.visa.nl.
Pinpas: Ook met uw pinpas kunt u in veel plaatsen contant geld opnemen via uw pincode bij de zogenaamde ATM-automaten, mits deze zijn voorzien van de juiste logo's (cirrus en maestro).

GEZONDHEID
Wij adviseren u contact op te nemen met uw huisarts en/of GG&GD. Inentingen zijn niet verplicht. Bezoekers uit landen met een koeler klimaat moeten erg voorzichtig zijn met de zon, die hier erg krachtig schijnt.

GOED OM TE WETEN
Zoals in vrijwel alle Aziatische landen kent Maleisië etiquetteregels die voor ons ongebruikelijk zijn. De lokale bevolking zal het bijzonder waarderen als u rekening houdt met deze regels, hoewel men gewend is aan toeristen die hier geen weet van hebben. Hieronder de belangrijkste regels op een rijtje:
Voeten zijn in de beleving van de Maleisische bevolking onrein; het is dan ook beledigend om met de voetzolen naar iemand te wijzen (bijvoorbeeld bij het benen over elkaar slaan als u zit) Het hoofd wordt gezien als het reinste deel van het lichaam; aai daarom kinderen nooit over het hoofd Men is niet gewend om de met de wijsvinger iets aan te wijzen. Men gebruikt de duim van de rechterhand met de vier overige vingers naar binnen gevouwen Gebruikt u uw rechterhand of beide handen bij het aangeven of aanpakken van dingen In een huis of religieuze plaats is het gebruikelijk de schoenen uit te doen Vrouwen kunnen bij het bezoeken van een moskee beter geen shorts of korte rok dragen en de schouders moeten bedekt zijn. Vaak kunt u een sarong huren of lenen om al te blote kleding te bedekken. In de meer traditionele delen van Maleisië wordt het op prijs gesteld als vrouwen zich niet te opvallend kleden De kleur zwart wordt met de dood geassocieerd. Het is dus niet raadzaam deze kleur te dragen bij vrolijke gelegenheden Het weigeren van eten en drinken dat u wordt aangeboden, wordt als onbeleefd beschouwd, vooral als u op het punt staat op reis te gaan Het is ongebruikelijk om publiekelijk emoties te tonen zoals boosheid. Een Maleise vrouw zal op geen enkele manier lichamelijk contact hebben met volwassen personen, die niet tot de familie behoren. Hieronder valt ook het schudden van handen. Een lachje of knikje is in dit geval een veel gebruikt alternatief. Kijkt u er niet vreemd van op wanneer lokale (moslim) vrouwen en hun kinderen met al hun kleren aan gaan zwemmen in het zwembad van het hotel.

KLEDING
In het voorjaar en de zomer zijn lichte katoenen kleren gewenst. De soms brandende zon vereist bescherming, het tijdig een hemd of een blouse aantrekken en een zonnebrandmiddel gebruiken. In de regentijd heeft u meer plezier van een paraplu dan van een regenjas. De paraplu kan ook als parasol dienst doen. Voor het koele seizoen heeft u lichte, ruime en gemakkelijk zittende kleding nodig, maar ook een warmer kledingstuk voor de avond. In bepaalde dure restaurants in Kuala Lumpur zijn een jasje en stropdas verplicht.

KRANTEN
In Maleisië worden Engelstalige kranten uitgegeven. De bekendste krant is de New Straits Times. In de grote steden worden ook vele verschillende buitenlandse kranten verkocht.

LOKALE BELASTINGEN
Op de meeste totaalbedragen op de rekeningen in hotels en restaurants wordt een Service Charge van 10% geheven en een Government Tax (BTW) van 5%.