U bevindt zich hier: Reisinformatie Singapore  
 REISINFORMATIE
Vietnam
Thailand
Singapore
Cambodja
Laos
Maleisie

SINGAPORE

Vaccinaties

Om te weten welke vaccinaties en anti-malariamaatregelen voor u en uw reis nodig zijn, moet u zich persoonlijk laten adviseren door een reizigersadvies- en vaccinatiebureau of door uw huisarts. De reisbestemming, de verblijfsduur, de soort reis en de gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen wat er nodig is. Vaccinaties en anti-malariamaatregelen kunnen dus verschillen per reiziger. Aangezien de gezondheidsadviesen per land regelmatig wijzigen, verwijzen wij u door naar het: Het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Het LCR geeft de richtlijnen uit voor vaccinaties en preventie van malaria bij reizigers. Deze richtlijnen worden gebruikt door GGD's, speciale reizigersklinieken en huisartsen.


Visum

Als je als toerist uit België en Nederland komt, heb je alleen een geldig paspoort nodig. Verblijf is toegestaan tot twee weken. Verlenging tot maximaal negentig dagen levert geen problemen op. Op de invoer van drugs staat de doodstraf.


Geld

De munteenheid is de Singaporese dollar (S$), die is onderverdeeld in honderd cent. In Singapore vind je veel geldautomaten: in winkelcentra, in metrostations et cetera. De meeste accepteren de bekende creditcards. In de winkelcentra zitten verder veel geldwisselkantoortjes (‘authorised money changers’) , die de gehele dag open zijn. De wisselkoersen zijn hier over het algemeen goed, omdat er meestal geen commissie berekend wordt.

Fooien

Het geven van fooien is niet echt gebruikelijk. De meeste duurdere restaurants berekenen tien procent extra voor de service.

GWK Geldwisselen
Online vreemde valuta en travellers cheques bestellen via GWK Geldwisselen.

Koersconverter
Met de GWK koersconverter kun je de tegenwaarde van de door u te bestellen valuta berekenen. Houd rekening met koersschommelingen. Je kunt aan de GWK koersconverter geen rechten ontlenen.

GWK Koersconverter


Taal

De officiële talen van Singapore zijn het Maleis, het (Mandarijn) Chinees, het Tamil en het Engels. Het Maleis is de nationale taal en het Engels is de taal van de overheid. Het Mandarijn Chinees wordt steeds meer gebruikt in plaats van Chinese dialecten als Hokkien, Teochew, Kantonees, Hakka, Hainanees en Foochow . Naast het Tamil worden er door Indiërs nog talen gesproken als Punjabi, Telegu, Hindi en Bengaals.


Vervoer

Diverse maatschappijen vliegen vanuit Europa naar Singapore, waaronder KLM en Singapore Airlines (SQ). Als je met Singapore Airlines vliegt kun je gebruik maken van voordelige stopover- programma’s . Aantrekkelijke combinatietickets met omliggende landen zijn ook mogelijk. Vanuit Singapore vertrekken dagelijks vele vluchten naar andere Aziatische bestemmingen.

Bus

Bussen passeren elke vijftien minuten de grens tussen Singapore en Maleisië (Kuala Lumpur en diverse andere plaatsen). De rit wordt onderbroken voor grensformaliteiten.

Boot

Vanaf het WTC vertrekken veerboten naar de eilanden Batam, Bintan en Karimun in de Indonesische Riau-archipel, alsook naar Belangkor bij het Maleisische Desaru. Tussen Singapore en het Maleisische Tioman-eiland is een snelle catamaranverbinding.

Trein

Treinen rijden vier maal daags van Kuala Lumpur naar Singapore. Twee daarvan zijn AC-exprestreinen. Vanuit Thailand kun je per trein via Butterworth en Kuala Lumpur naar Singapore reizen. Het spoorwegstation in Singapore en alle treinen zijn Maleisisch bezit. Als je de trein vanaf Singapore neemt, moet je daarom vóór het betreden van de perrons al douaneformaliteiten vervullen. Trek tenminste een uur uit voor het kopen van een kaartje en het passeren van de douane. Check ook de vertrektijden.

Goed openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Singapore is uitstekend georganiseerd. Een moderne metro en een dicht netwerk van busverbindingen zorgen ervoor dat je de hele stad goed en goedkoop kunt bereiken. Voor de toerist die van nog meer gemak houdt, staan meer dan twaalfduizend taxi’s klaar. Singapore leent zich ook prima voor het maken van wandelingen.

Autohuur

Auto’s kun je per dag of per week huren bij alle bekende verhuurbedrijven. Prijzen liggen op Europees niveau. Sommige bedrijven verhuren ook auto’s met chauffeur.

Overnachtingen

Er zijn tientallen hotels en 25.000 hotelkamers in Singapore. De meeste hotels vallen in de hoge prijsklasse; goedkope accommodatie is in de minderheid. Prijzen variëren van enkele Singaporese dollars voor een bed in een slaapzaal tot ongeveer S$25 à S$50 in een goedkoop Chinees hotel en tot honderden dollars in de grote, internationale hotels. In de grote hotels wordt ook nog eens drie procent overheidsbelasting en tien procent service berekend. Rond feestdagen, zoals Chinees nieuwjaar, kan het soms moeilijk zijn om een kamer te vinden. Je kunt overigens prima kamperen in de opgezette vierpersoonstenten op het prachtige eiland Sentosa.