U bevindt zich hier: Reisinformatie Thailand Gezondheid  
 THAILAND
Gezondheid
Vervoer
Cultuur
Reistips
Flora en Fauna
 REISINFORMATIE
Vietnam
Thailand
Singapore
Cambodja
Laos
Maleisie

GEZONDHEID
 

Op gebied van gezondheid is Thailand een van de veiligste bestemmingen in Azië. Het land kent een uitstekende gezondheidszorg. De ziekenhuizen zijn doorgaans uitstekend, zeker de particuliere. De meeste artsen zijn in de VS of Groot-Brittannië opgeleid en spreken goed Engels. De kosten van medische ingrepen liggen op eenderde tot de helft van wat ze in Nederland kosten. Ook de tandheelkundige zorg is in Thailand uit de kunst.


drinkwater

De Thaise bevolking is heel hygiënisch. Toch kan het voorkomen dat u maag- of darmstoornissen krijgt. Vaak komt dat niet zozeer door het eten, maar eerder door oververmoeidheid, het drinken van ijskoude drankjes en temperatuurverschillen.

Belangrijk
- Eet niets dat ongekookt is of ongeschild.
- Drink geen leidingwater. Drinkwater is verkrijgbaar in flessen, ijskoud of op
kamertemperatuur. In de meeste hotelkamers vindt u (gratis) flessen
drinkwater in de koelkast.
- Pas een beetje op met eten in de eetstalletjes langs de weg . Let er vooral
goed op dat het eten niet te lang heeft gestaan voordat u het op uw bord
krijgt. Noedelsoep en andere goed doorkookte of doorbakken gerechten kunt
u echter vrijwel altijd zonder problemen bij de kraampjes langs de weg eten.
- IJsblokjes kunt u gerust nemen, mits machinaal gemaakt (herkenbaar aan de
ronde, ovale vorm en een gat in het midden).


klimaat

Thailand kent een heel ander klimaat dan wij in Nederland gewend zijn en geef u lichaam dan ook even de tijd om te acclamatiseren. Om uw lichaam aan de warmte te laten wennen, adviseren wij u de eerste paar dagen rustig aan te doen en veel te drinken. Veel drinken tijdens uw verblijf in Thailand wordt sowieso aangeraden.

Door transpiratie verliest u ook belangrijke stoffen en het is daarom van belang om af en toe wat extra zout tot u te nemen door bijvoorbeeld een noedelsoepje te eten. Mocht u slapjes worden/blijven dan is het verstandig om een zoet/zout oplossing te nemen die u vanuit huis kunt verkrijgen bij de drogist/apotheek (ORS). Dit om eventuele uitdroging te voorkomen.

De UV-straling in Thailand is zeer hoog, dus adviseren wij u een hoge factor zonnebrandcrème en het dragen van een hoed om een zonnesteek tegen te gaan.


tips

Handig op reis:
Aspirine of paracetamol
Antihistamine: tegen allergieën, om jeuk van insectenbeten te verlichten en om wagen- of zeeziekte te voorkomen.
Loperamide of immodium: diarreestoppers.
ORS-Oral Rehydration Salt: een mix van zout en glucose die uitdroging moet voorkomen bij diarree of voedselvergiftiging. Vooral belangrijk wanneer u met met kleine kinderen reist.
Anti-insecten- of muggenspray: bij voorkeur preparaten met DEET.
Sunblock, sterke zonnebrandcrème, lippenbalsem en evt. oogdruppels.
Schimmelwerende crème of poeder: door de hoge vochtigheidsgraad is de kans op schimmelinfecties groter, vooral waneer u in de jungle reist.
Desinfecterende talkpoeder helpt om schimmelinfecties en huidirritaties tussen tenen, benen, oksels en knieholten te voorkomen.
Ontsmettingsmiddelen zoals jodium of betadine. In de tropen duurt het langer voordat wondjes helen en is de kans op infectie groter. Verzorg en ontsmet deze dan ook goed.
Pleisters, snelverband.
Digitale thermometer (kwik-thermometers zijn vaak in het vliegtuig verboden)
Overige tips

Drink genoeg water tijdens uw verblijf in de tropen, minimaal anderhalve liter per dag. Laat u niet leiden door uw dorstgevoel. Donkerkleurige urine of een sloom gevoel is een indicatie dat u dringend water nodig heeft. Neem altijd een fles water mee tijdens tochten of excursies.
Bij diarree helpt het drinken van lauwe cola soms ook.
Draag altijd een hoofddeksel als u in de zon loopt. Dit helpt een zonnesteek voorkomen.
Om een jetlag te voorkomen of te verkleinen, kunt u een aantal dingen doen of laten. Rust voor vertrek goed uit. Vermijdt overmatig eten en alcohol tijdens de vlucht. Drink veel drankjes zonder koolzuur. Neem een masker mee en eventueel oordopjes die u helpen om in slaap te komen gedurende de vlucht. Drink bij aankomst in Thailand veel water en eet licht verteerbare maaltijden (weinig vet).


vaccinaties

Hieronder vindt u informatie over vaccinaties en malaria, maar u dient te allen tijde voor het juiste advies contact op te nemen met uw arts, GGD of TravelClinic.
Vaccinaties

Vaccinaties zijn voor Thailand niet verplicht, maar worden wel aangeraden indien u naar meer afgelegen gebieden reist. Hepatitis A is altijd aan te bevelen, evenals DTP (difterie, tetanus en polio). Reizigers uit met gele koorts besmette gebieden dienen bij aankomst in Thailand een bewijs van inenting te overleggen. Het is raadzaam uw lokale arts of GGD te raadplegen omtrent de laatste ontwikkelingen op gezondheidsgebied in Thailand.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden. Op hotelkamers vinden gasten vrijwel altijd flessen drinkwater in hun koelkast. Flessen water zijn bovendien overal verkrijgbaar.
Malaria

Thailand is officieel weliswaar malariavrij, maar profylaxe wordt aanbevolen indien u gebieden met moerassen bezoekt, bijvoorbeeld in het uiterste noorden, westen en langs de grens met Cambodja. Een anti-muggenmiddel (liefst met DEET) hoort ook in de bagage.
Medicijnen

De meest uiteenlopende medicijnen zijn in Thailand bij de apotheek verkrijgbaar, maar het geniet uiteraard de voorkeur dat u voldoende voorraad meeneemt uit Nederland voor uw verblijf in Thailand.

Voor up-to-date vaccinatie adviezen voor Thailand volgens de Nederlandse richtlijnen kijk op: http://www.vaccinatiesopreis.nl/inentingen-thailand/



veiligheidsmaatregelen

Thailand staat bekend als een zeer veilig land om te bereizen. Dat neemt niet weg dat u, zoals in elke land en grote stad ter wereld, ook in Thailand goed op uw spullen moet letten. Paspoort, geld en bankpassen/cheques kunt u het beste opbergen in een kluisje in het hotel. Laat waardevolle sieraden thuis.

Pas op voor opdringerige types die u op straat proberen namaak-edelstenen te verkopen. Ga liever naar erkende juweliers. Een waarschuwing geldt ook voor sommige taxichauffeurs in Bangkok. Zij weigeren de meter aan te zetten en bieden aan u voor een te hoog bedrag naar uw bestemming te brengen. Hier past slechts één remedie: uitstappen en een andere taxi zoeken. Er rijden er in Bangkok genoeg, ruim 60.000!